Ondernemen is keuzes maken voor gevorderden

Als ondernemer moet je elke dag keuzes maken. Wat is er belangrijk, wat heeft prioriteit?

Daarbij komt regelmatig de twijfel en ook stress om de hoek kijken. Bijvoorbeeld bij gedachtes als hoe krijg ik nieuwe klanten, hoe zorg ik dat ik genoeg geld verdien. En bij de keuze om niet meer alles zelf te doen waarvan je denkt dat je het moet doen. Of de keuze om niet meer met klanten te werken die al je energie opslurpen, maar juist te gaan werken met klanten die je energie geven.

En op momenten dat het moeilijk gaat waarbij je bij jezelf te rade gaat welke keuze je moet maken om je hoofd boven water te houden, de keuze om ondernemer te blijven of toch weer terug in loondienst.

Af en toe een beetje stress is natuurlijk niet erg, en voor sommige ondernemers helpt het zelfs om beter te kunnen presteren. Maar als je vaak in de twijfel schiet en stress hebt dan zal je minder positieve gevoelens ervaren en zou het zomaar kunnen zijn dat je jouw inspiratie en enthousiasme verliest.

Elke gedachte heeft namelijk directe invloed op hoe jij je voelt.

Keuzestress voorkomen

Keuzes makenElke ondernemer weet dat keuzes maken en focussen belangrijk is en tegelijkertijd hebben veel ondernemers hier grote moeite mee. Keuzes maken en focussen voelt vaak als kansen voorbij laten gaan. Terwijl het juist betekent dat je vol kunt gaan voor datgene waar je bewust wél voor kiest.

Keuzestress voorkomen is mogelijk als je weet hoe je de juiste keuzes kunt maken.

Een van de eerste stappen die je kunt nemen is onderzoeken waar je twijfel vandaan komt. Met als kanttekening als je je alleen richt op jouw twijfel dan wordt deze vaak groter. Wat je aandacht geeft, groeit immers. De plek van jouw twijfel is geen plek waar je inspiratie en energie van krijgt.

Om je op weg te helpen om keuzes te maken bij twijfel hierbij een stappenplan.

Stappenplan voor het maken van keuzes bij twijfel

  1. Onderzoek waar de twijfel vandaan komt. Wat wil de twijfel je vertellen?
  2. Onderzoek wat echt belangrijk is in het kader van deze keuze
  3. Wat is jouw ideale plaatje, je ideale toekomstbeeld. Hoe ziet deze eruit? Wat heb je dan allemaal gedaan, wat heb je bereikt. Als alles mogelijk zou zijn wat zijn dan de opties. Denk hierbij lekker out of the box. Gekke, dwaze ideeën inspireren weer tot nieuwe ideeën.
  4. Maak er een plaatje/tekening van! Hierbij activeer je een ander deel van je brein, namelijk dat deel waar de creativiteit zit, het out of the box dromen en waar de oplossingen en mogelijkheden zijn.
  5. Bekijk welke opties je allemaal hebt opgeschreven. Wat zou een 1e stap zijn die je vandaag kunt nemen?
  6. Je moet het wel zelf doen én je hoeft het niet alleen te doen. Schakel daarom anderen in om te brainstormen over je ideeën.
  7. Committeer je aan deze stap en zet de eerste stap. Spreek met jezelf af wanneer (dag en tijd) je deze stap gaat doen. Just do it. Want als je geen keuze maakt, is dat ook een keuze.

Wil je graag, in het kader van je moet het wel zelf doen en je hoeft het niet alleen te doen, in één ochtend actief aan de slag met het maken van een voor jou lastige keuze. Dat kan want op dinsdagochtend 19 juni a.s. leer ik je graag hoe je makkelijker de juiste keuze kunt maken? Heb je geen moeite met het nemen van beslissingen dan kan deze Masterclass alsnog interessant zijn, want neem je altijd de juiste beslissing op basis van de juiste gegevens?

Schrijf je nu in voor de Masterclass over dit onderwerp.

Deel je deze nieuwsbrief op social media dan mag je voor 75 euro deelnemen ipv 97 euro (excl. BTW).
Schrijf je in door mij te mailen op anja@avsuccesvolondernemen.nl en vertel op welke social media je hebt gedeeld.